Ένας Υπόγειος Κήπος. Κεφάλαιο 5: Φύτευση συντρόφων

Ένας Υπόγειος Κήπος. Κεφάλαιο 5: Φύτευση συντρόφων

Dezember 6, 2022 0 Von admin
(Τελευταία ενημέρωση στις: 27 Φεβρουαρίου 2019)

Ως συνεργάτης της Amazon κερδίζω από αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Εικόνα μιας ποικιλίας λαχανικών
ΠΗΓΗ: Flickr

Ήταν μια ενδιαφέρουσα μαθησιακή εμπειρία, η εξέταση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας ενός υπόγειου κήπου. Ελπίζω να απολαύσατε αυτό το ταξίδι μαζί μου και να εμπνευστήκατε όπως και εγώ.

Αυτή η σειρά Basement Garden έχει περάσει από τα τι και τα γιατί της κηπουρικής. Τώρα ήρθε η ώρα να εξετάσετε το βασικό συστατικό για κάθε κήπο: τα φυτά.

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει πώς οι συνδυασμοί φύτευσης μπορούν να μεγιστοποιήσουν τον χώρο και να ωφελήσουν τα φυτά.

Companion Planting 101

3 αδερφές

Η φύτευση συντροφιάς είναι μια αρχαία έννοια της τακτοποίησης των φυτών με τρόπο που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του άλλου. Τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να παρέχονται σε αντάλλαγμα για σκιά ή άλλη υποστήριξη. Οι Τρεις Αδελφές – καλαμπόκι, φασόλια και σκουός – ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα αυτού εδώ στη Βόρεια Αμερική.

 • Το σκουός προστατεύει τις ρίζες του καλαμποκιού, αποθαρρύνει τα ζιζάνια και συγκρατεί την υγρασία στο έδαφος
 • Το φασόλι παρέχει άζωτο που τροφοδοτεί το καλαμπόκι
 • Το καλαμπόκι παρέχει μια πέργκολα για να αναπτυχθούν τα φασόλια

Μερικές φορές η διάταξη είναι μονόπλευρη, όπως ένα φυτό που απωθεί ή προσελκύει έντομα σε ένα κοντινό φυτό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η συντροφική φύτευση θα ήταν ένα πρακτικό χαρακτηριστικό ενός υπόγειου κήπου.

Ένας υπόγειος κήπος εξαλείφει ως επί το πλείστον την ανάγκη για συντροφική φύτευση με την παραδοσιακή έννοια. Η προσέλκυση εντόμων κάθε είδους, ακόμη και ωφέλιμων, δεν είναι απαραίτητα κάτι που θα θέλετε σε εσωτερικούς χώρους. Και καλαμπόκι…

Ένα σπίτι σε μια κοντινή γειτονιά έχει μίσχους καλαμποκιού που πλαισιώνουν τον περίπατο που οδηγεί στην εξώπορτα. Μια σίγουρα νέα και εντυπωσιακή μπροστινή αυλή! Μίσχοι καλαμποκιού σε έναν υπόγειο κήπο θα μπορούσαν να είναι δυνατοί. Παράξενο, αλλά πιθανό.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε συνδυασμούς φύτευσης συντρόφων που μπορούν να ωφελήσουν έναν υπόγειο κήπο

 1. μεγιστοποιώντας τον περιορισμένο χώρο
 2. ενίσχυση της ανάπτυξης και της γεύσης των φυτών

Πάνω, Κάτω, Νωρίτερα, Αργότερα

Σκίτσο με αγγούρι, σκόρδο και μπιζέλια
Δεν είναι το καλύτερο, αλλά καταλαβαίνετε – μπιζέλι πάνω, αγγούρι μαζί, σκόρδο από κάτω

Η τοποθέτηση σε ένα δοχείο φυτών που αναπτύσσονται κάτω, κατά μήκος και πάνω από το έδαφος μεγιστοποιεί τον χώρο. Το σκόρδο μεγαλώνει από κάτω, το αγγούρι μεγαλώνει κατά μήκος και το μπιζέλι σε μια πέργκολα πάνω από το έδαφος.

Τα καρότα και τα ραπανάκια μπορούν να μοιράζονται χώρο καλλιέργειας. τα καρότα πηγαίνουν βαθιά, τα ραπανάκια μένουν κοντά στην επιφάνεια. Τα ραπανάκια μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Μπορεί να είναι τρυγημένο όσο ακόμα ωριμάζουν τα καρότα.

Σκίτσο με αγγούρι, σκόρδο και μπιζέλια
Δεν είναι το καλύτερο, αλλά καταλαβαίνετε – μπιζέλι πάνω, αγγούρι μαζί, σκόρδο από κάτω

Τα συνεργαζόμενα φυτά με διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επιτρέπουν στις καλλιέργειες να αναπτύσσονται κατά κύματα σε ένα μόνο δοχείο.

Ενισχυτικό διατροφής και γεύσης

Οι πατάτες και το χρένο βοηθούν το ένα το ανοσοποιητικό σύστημα του άλλου. Το καρότο παρέχει ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται ο αρακάς για να αναπτυχθεί καλά.

Τα καρότα αγαπούν τις ντομάτες από τη Louise Riotte είναι ένα σημαντικό βιβλίο για τη φύτευση συντρόφων. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1975 για υπαίθριους κήπους, περιέχει ευεργετικούς συνδυασμούς για τον υπόγειο κήπο. Άλλοι αρμονικοί σύντροφοι:

 • Τα αρωματικά βότανα όπως ο βασιλικός ή το σχοινόπρασο λέγεται ότι ενισχύουν τη γεύση της ντομάτας.
 • Ο βασιλικός αυξάνει την απόδοση της ντομάτας
 • Το Chervil αυξάνει την πικάντικη γεύση του ραπανιού
 • Το εστραγκόν βελτιώνει την ανάπτυξη του σκόρδου

Αποτρεπτικό Παράσιτο

Οι μύγες μένουν σαν στο σπίτι σε οποιοδήποτε σπίτι. Εκτός από όπου υπάρχει άφθονο βασιλικό, δεντρολίβανο ή μέντα.
Οι σκώροι, τα κουνούπια και οι ψύλλοι αντιπαθούν τη λεβάντα, τον άνηθο, τη δάφνη και τη ρίγανη. Επειδή οι μικροσκοπικές μικρές μύτες τους (ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούν για να μυρίσουν) κατακλύζονται από έντονα αρωματικά φυτά που περιλαμβάνουν επίσης λεβάντα και μύγες.

Αυτά τα απωθητικά είναι υπέροχες προσθήκες σε υπόγειο κήπο, συμπεριλαμβανομένης της λεβάντας. Γιατί είναι φυτά πολλαπλών χρήσεων. Αυτοί

 • μυρίζει ωραία
 • διώχνουν τα έντομα
 • κάντε εξαιρετικές προσθήκες σε συνταγές (Εάν αναρωτιέστε πώς μπορεί να χωρέσει η λεβάντα σε μια συνταγή, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μου για τα βρώσιμα λουλούδια.)

Τα ραπανάκια απομακρύνουν τους ανθρακωρύχους από τα φύλλα σπανακιού χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους. Αλλά αυτό εξακολουθεί να σημαίνει ότι υπάρχουν έντομα στο υπόγειο. Ακολουθώντας τις στρατηγικές του Κεφαλαίου 4, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να χρειαστεί να ανακαλύψετε συνδυασμούς αποτρεπτικών εντόμων.

Σχεδιασμός συνδυασμού

ο Τέλεια ζευγάρια ενότητα του βιβλίου Companion Container Gardening: Using Easy Companion Planting Techniques to Get More from Your Small Space προσφέρει μια εκτενή λίστα συμπληρωματικών αναπτυσσόμενων συνεργατών.

Μερικά φυτά απλά δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. ο Αλμανάκ Παλαιών Αγροτών προσφέρει μια λίστα με μη δωρεάν ομαδοποιήσεις.

Κακοί Σύντροφοι

Εάν φυτευτούν μαζί, τα φυτά της ίδιας οικογένειας θα ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά. Φυτά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο είναι το καθένα βαριά τροφοδοσία. Η τοποθέτηση τους σε μια ζαρντινιέρα θα αφαιρούσε γρήγορα τα θρεπτικά συστατικά από το καλλιεργητικό μέσο.

Μια σταυρανθή ζαρντινιέρα μπορεί να ακούγεται σαν μια ενδιαφέρουσα σύνθεση. Αλλά πιθανότατα θα καταλήξετε με μικρά λαχανικά με κουρασμένα, κίτρινα φύλλα.

Τα καρότα, ο άνηθος και ο μαϊντανός ανήκουν στην οικογένεια των Apiaceae. Ναι, άλλη μια περίπτωση αδερφικής αντιπαλότητας.

Αν και σε διαφορετικές οικογένειες, το μπρόκολο και το μαρούλι είναι επίσης ανταγωνιστές θρεπτικών συστατικών.

Σύμφωνα με το Carrots Love Tomatoes:

 • Οι ντομάτες αντιπαθούν τις πατάτες, το μάραθο και οτιδήποτε ανήκει στην οικογένεια του λάχανου.
 • Στο σέλινο αρέσει η ντομάτα και το λάχανο. αλλά η ντομάτα και το λάχανο δεν πάνε μαζί.

Ένας κήπος με κοντέινερ κάνει καλούς τους κακούς συντρόφους;

Το Old Farmers Almanac λέει ότι οι ανταγωνιστές θα πρέπει να φυτεύονται τουλάχιστον τέσσερα πόδια ο ένας από τον άλλο. Αλλά χρησιμοποιώντας Τα χωριστά δοχεία σημαίνει ότι τα φυτά δεν ανταγωνίζονται για τροφή, επομένως μπορεί να μην χρειαστεί να τα τοποθετήσετε τόσο μακριά.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τρόπος που ένας υπόγειος κήπος πηγαίνει καλύτερα σε έναν εξωτερικό κήπο. Ειδικά αν ο υπόγειος κήπος σας είναι υδροπονικός. Είναι δυνατόν να αυξηθεί το φορτίο θρεπτικών συστατικών για να τροφοδοτηθεί με επιτυχία μια οικογένεια βαρέων τροφοδοτικών;

Μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να δημιουργηθεί ένα νέο πρόβλημα όπως το root burn;

Ο καθενας?

ΠΗΓΗ: Pxhere

Μια παλέτα υπόγειου κήπου

Εάν ο υπόγειος κήπος σας βρίσκεται σε ανοιχτά δοχεία/ζαρντινιέρες, η συντροφική φύτευση μπορεί να προσθέσει μια καλλιτεχνική πινελιά. Και υπάρχουν πάντα θέματα για να αναπτυχθούν – πίτσα, σαλάτα ή smoothie.

Υπόγειος Κήπος. Ήρθε η ώρα.

Ναι, υπάρχει δυνατότητα για υπόγειο κήπο. Υπήρχε μια εποχή που καλλιεργούνταν τα μόνα παράνομα φυτά – σε κρυφά ντουλάπια και κουτιά σε μια αχρησιμοποίητη γωνιά του υπογείου. Τώρα οι αληθινοί κήποι φυτρώνουν σε αφθονία.

Είδα αυτό το βίντεο όταν ξεκίνησα αυτή τη σειρά. Μου αρέσει που δίνεται έμφαση στην καλλιέργεια λαχανικών για υγιεινή διατροφή!
Συγχαρητήρια στον Dale Atwood και τον μπαμπά!

Σαφώς, πιο δημιουργικά μυαλά έχουν κάνει το υπόγειό τους να ανθίσει με ελβετικό σέσκουλο, μαρούλι και πολλά άλλα. Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς έχει ανθίσει το YouTube με τους ανθρώπους που μοιράζονται τα ταξίδια τους στο υπόγειο (κάποιος το αποκαλούσαν μπουντρούμι) στον κήπο τα τελευταία δύο χρόνια.

Ευκολότερη πρόσβαση σε πράγματα όπως τα μεγάλα LED μεγαλώνουν φώτα και άλλες προμήθειες μπορεί να είναι ένας λόγος. Και υπάρχει η επιθυμία:

 • αποφύγετε τα τοξικά φυτοφάρμακα.
 • να μην είναι επηρεάζονται από την επόμενη εθνική παράγω ανάκληση.
 • πηγαίνετε βιολογικά.
 • να είστε προετοιμασμένοι για καταστροφή ή τοπική έκτακτη ανάγκη.
 • δημιουργούν εισόδημα πουλώντας σε μια αγορά αγροτών ή σε τοπικά εστιατόρια.
 • αυξήστε την πρόσληψη λαχανικών χωρίς να σπάσετε τα χρήματα.
 • συμβάλει στην καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Χωρίς αμφιβολία, ένας κήπος στο υπόγειο είναι μια ιδέα της οποίας ήρθε η ώρα. Συγχαρητήρια σε όλους τους κηπουρούς του υπογείου!

Ο Υπόγειος Κήπος μου

Δυστυχώς, μια σειρά από μεγάλες ζαρντινιέρες κάτω από φωτισμό LED ή το όνειρό μου ειδικό δωμάτιο σίγουρα δεν είναι στο μέλλον μου. Εκτός κι αν κινηθώ. Και γίνετε ανεξάρτητα πλούσιοι…

Αυτό που μπορώ να κάνω τώρα είναι να βρω κάπου 3 πόδια χώρο στον τοίχο. Αναμένω μια ντουλάπα SuperGro στο (εγγύς) μέλλον μου. Ο υπόγειος κήπος μου είναι

 • για smoothies, stir-fries, σαλάτες και σούπες.
 • για να εξοικονομήσετε ταξίδια στο παντοπωλείο.
 • ένας πρακτικός τρόπος να έχω πάντα πολλά φρέσκα προϊόντα χωρίς να εξαντλώ το πορτοφόλι μου.
 • να προκαλέσω τον εαυτό μου.

Με τα χρόνια, έχω αναπτύξει έναν μη πράσινο αντίχειρα. Μικρή διάρκεια προσοχής, εγώ. Το πόσο καλά θα τα πάω με έναν υπόγειο κήπο μένει να φανεί. Είμαι σίγουρος ότι η αυτοματοποίηση αυτών των σύγχρονων συστημάτων ανάπτυξης θα βοηθήσει πολύ.

Άλλες Θεωρήσεις

Πώς θα επηρεάσει ένα ντουλάπι ανάπτυξης τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος; Τώρα υπάρχει μια ερώτηση που λυπάμαι που δεν έκανα νωρίτερα. Ποιες εναλλακτικές πηγές ενέργειας υπάρχουν;

Αν σας άρεσε αυτή η σειρά, κοινοποιήστε την. Εάν έχετε προτάσεις για άλλες πτυχές ενός υπόγειου κήπου που θα θέλατε να εξερευνήσω, θα χαρώ να προσθέσω περισσότερα κεφάλαια ή να εμπλουτίσω τα υπάρχοντα. Κεφάλαια μέχρι σήμερα:

Απολαύστε τον υπόγειο κήπο σας! Μοιραστείτε την εμπειρία και τα σχόλιά σας παρακάτω. Τραβήξτε φωτογραφίες και κοινοποιήστε τις ΠΑΡΑΚΑΛΩ!! Απλώς δεν είναι αρκετά τριγύρω! Και αυτό είναι κρίμα, γιατί οι υπόγειοι κήποι λικνίζονται.

Το Amazon και το λογότυπο της Amazon είναι εμπορικά σήματα της Amazon.com, Inc ή των θυγατρικών της.