Monarch Caterpillars στις αρχές Ιουλίου;  Μια πραγματικά ωραία έκπληξη!

Monarch Caterpillars στις αρχές Ιουλίου; Μια πραγματικά ωραία έκπληξη!

Dezember 26, 2022 0 Von admin

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΨΙΘΥΘΥΡΟΣ

Του Michael J. McNamara

Το πείραμα με πεταλούδες στο Fishkill Farms μόλις πρόσθεσε άλλο ένα ορόσημο στο ρεκόρ επιτυχίας του: Στις 6 Ιουλίου ανακαλύφθηκαν τρεις μεγάλες Κάμπιες Monarch (όλες 4ου Αστού, ηλικίας περίπου 10 ημερών) να τρώνε τη φλεγόμενη σειρά Orange Butterfly Weed που φυτεύτηκε το 2020. Είναι πιθανότατα οι απόγονοι αρκετών πεταλούδων μονάρχης που μετανάστευσαν από τον Βορρά που εντοπίστηκαν στο αγρόκτημα στα τέλη Ιουνίου, και ελπίζουμε ότι οι πρώτες κάμπιες πολλών άλλων που θα ακολουθήσουν.

Μονάρχης που τσιμπολογάει σε πορτοκαλί πεταλούδα ζιζάνιο.

Πέρυσι, η Monarch Caterpillars δεν εμφανίστηκε σε αυτά τα προσεκτικά επιλεγμένα φυτά γαλακτώματος παρά τα τέλη Αυγούστου. Δεν είναι ότι οι πεταλούδες Monarch που μετανάστευσαν από τον Βορρά δεν γέννησαν αυγά στα τέλη Ιουνίου του 2020 σε άλλα γαλακτόχορτα στην περιοχή, αλλά επειδή τα φυτά μας Orange Butterfly Weed αναπτύχθηκαν από σπόρους και φυτεύτηκαν στις αρχές Ιουνίου του 2020, δεν ήταν ώριμα αρκετά για να προσελκύσουν Μονάρχες που γεννούν αυγά μέχρι αργότερα το Καλοκαίρι. Ακόμη και ως σπορόφυτα, αυτά τα φυτά έθρεψαν αρκετές κάμπιες για να μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε και να απελευθερώσουμε αρκετές δεκάδες υγιείς πεταλούδες Monarch κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι από αυτούς άρχισαν αμέσως τη νότια μετανάστευση τους πίσω στο Αποθεματικό βιόσφαιρας Monarch Butterfly κοντά στο Macheros, Μεξικό. (Δεν προσθέτουμε ετικέτες στις πεταλούδες, επομένως δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι πραγματοποίησαν το ταξίδι.)

Κάμπια Monarch που βρέθηκε σε πορτοκαλί ζιζάνιο πεταλούδας

Γιατί μια πρώιμη ανακάλυψη κάμπιας είναι τόσο σημαντικό ορόσημο για το πείραμά μας στο αγρόκτημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αύξηση του πληθυσμού των πεταλούδων Monarch και άλλων σημαντικών επικονιαστών (πεταλούδες, μέλισσες, κολίβρια κ.λπ.); Για αρχή, σημαίνει ότι τα φυτά Orange Butterfly Weed κάνουν τη δουλειά τους διπλής χρήσης νωρίτερα από το αναμενόμενο. Πρώτον, προσελκύοντας τις θηλυκές πεταλούδες Monarch που γεννούν αυγά καθώς περνούν κατά τη μετανάστευση τους προς τον Βορρά και δεύτερον παρέχοντας άφθονο νέκταρ στους αρσενικούς μονάρχες και άλλους επικονιαστές – συμπεριλαμβανομένου ενός εκπληκτικού αριθμού μελισσών και βομβόρων (πάνω από 300 μέλισσες σε πρόσφατη καταμέτρηση ). Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την παρακμή τους. Πρώτον, τα φυτά γάλακτος που φιλοξενούν τα θηλυκά που γεννούν αυγά γίνονται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν. Δεύτερον, τα αρπακτικά Monarch είναι σε άνοδο. Για παράδειγμα, το Stink Bug και το Tachinid Fly, και τα δύο χωροκατακτητικά είδη, μπορούν να σκοτώσουν τις πλήρως αναπτυγμένες Caterpillars Monarch), ενώ τα σπόρια OE και άλλα παράσιτα στοχεύουν τον Monarch σε όλο τον κύκλο ζωής του. Τέλος, τα ακραία κλιματικά φαινόμενα αυξάνονται (10 εκατομμύρια πέθαναν στο Μεξικό πριν από αρκετά χρόνια μετά από έναν σπάνιο χειμερινό παγετό.)

Το μυστήριο του μεταναστευτικού μονάρχη:

Ο Κύκλος της Ζωής: Εξηγεί τη μετανάστευση και τις πολλαπλές γενιές του Μονάρχη. Χρειάζονται 4-5 γενιές και τουλάχιστον 8 μήνες για να ολοκληρωθεί η μετανάστευση και καμία πεταλούδα δεν κάνει ολόκληρο το ταξίδι μετ‘ επιστροφής. Οι μονάρχες που φτάνουν στην κοιλάδα Hudson τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι πιθανώς μονάρχες τρίτης γενιάς.

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι λάτρεις της πεταλούδας και οι κηπουροί στην κοιλάδα Hudson έχουν δει το πρώτο τους Monarch Butterfly της χρονιάς. Εάν έχετε χρόνο, αφιερώστε λίγα λεπτά για να τεκμηριώσετε την παρατήρησή σας JourneyNorth.org. Κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην καθιέρωση της κοιλάδας Hudson ως μια πολυταξιδεμένη διαδρομή για τις πεταλούδες Monarch που μεταναστεύουν και θα δικαιολογήσει την αύξηση των φιλικών προς τον Monarch ενδιαιτημάτων κατά μήκος αυτής της διαδρομής.

Η επίσημη έναρξη της μετανάστευσης ξεκινά στις αρχές έως τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν εκατομμύρια χειμαζόμενοι Μονάρχες (μερικοί γεννημένοι μέχρι τον Καναδά) εγκαταλείπουν τα δάση ελάτης oyamel στο Μεξικό και ξεκινούν τη βόρεια φάση της μετανάστευσης. Αυτές οι πεταλούδες που διαχειμάζουν ονομάζονται επίσης «Super-Monarchs» επειδή είναι ελαφρώς μεγαλύτερες κατά μέσο όρο και ζουν έως και 6 μήνες έναντι 2 μηνών για τους Μονάρχες που γεννήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου.

Μόλις ξυπνήσουν και πετάξουν τον Φεβρουάριο, οι πεταλούδες Monarch αρχίζουν να ζευγαρώνουν και να γεννούν αυγά. Στη συνέχεια, μένει στις επόμενες 3-4 γενιές να ολοκληρώσουν τη βόρεια φάση της μετανάστευσης που εκτείνεται μέχρι τον Ανατολικό Καναδά. Ο κύκλος από το αυγό στην πεταλούδα διαρκεί περίπου ένα μήνα (ο μισός χρόνος που περνάει ως κάμπια και ο μισός σε μια χρυσαλλίδα που μεταμορφώνεται σε πεταλούδα). Αυτό σημαίνει ότι καμία πεταλούδα δεν ολοκληρώνει ολόκληρη τη μετανάστευση, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τα μεταναστευτικά ζώα.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, όλες οι νέες πεταλούδες Monarch γεννιούνται ως Super-Monarchs, έτοιμοι να ξεκινήσουν την επίπονη φθινοπωρινή μετανάστευση των 2.500-3.000 μιλίων από τη Βόρεια Αμερική στο Μεξικό, σταματώντας στη διαδρομή μόνο για να φάνε και να κοιμηθούν. Δεν ζευγαρώνουν παρά μόνο αφού περάσουν έναν ή δύο μήνες στα πευκοδάση συγκεντρωμένα σε μεγάλες συστάδες, όπως περιγράφεται στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ:

«Έως και ένα δισεκατομμύριο πεταλούδες μονάρχες επιστρέφουν ετησίως, από περιοχές αναπαραγωγής τόσο μακριά όσο ο Καναδάς, για να προσγειωθούν σε γεμάτα συμπλέγματα μέσα σε 14 αποικίες που ξεχειμωνιάζουν στα δάση ελάτης oyamel του κεντρικού Μεξικού. Τα εκατομμύρια πεταλούδες μονάρχες που επιστρέφουν στην ιδιοκτησία κάθε χρόνο λυγίζουν κλαδιά δέντρων από το βάρος τους, γεμίζουν τον ουρανό όταν πετούν και κάνουν έναν ήχο σαν ελαφριά βροχή με το χτύπημα των φτερών τους».

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η 4η ή η 5η γενιά που κυκλοφόρησε στο αγρόκτημα περιέχει νεαρούς «Σούπερ-Μονάρχες» που σκοπεύουν να κατευθυνθούν προς το Νότο μέχρι το Μεξικό—δηλαδή, αν έχουν γεννηθεί ανατολικά των Βραχωδών Όρη. Οι μονάρχες που γεννήθηκαν Δυτικά των Βραχωδών Οχών κατευθύνονται νότια σε ένα σημείο διαχείμασης στη Νότια Καλιφόρνια. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί οι πεταλούδες το κάνουν αυτό ή πώς οι ανατολικοί μονάρχες καταφέρνουν να πλοηγηθούν σε ένα μικρό δάσος σχεδόν 3.000 μίλια μακριά χωρίς να χρησιμοποιούν GPS. Ούτε γνωρίζουμε γιατί οι πεταλούδες Monarch, οι οποίες είναι εγγενείς τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Αμερική, και εισήχθησαν στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας στα μέσα του 1800, είναι πολύ πιο κοντά γενετικά από άλλα έντομα και ζώα που βρίσκονται και στις τρεις ηπείρους. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα άλυτα μυστήρια που μπορούν να λυθούν μόνο εάν προστατευτεί και μελετηθεί η πεταλούδα Monarch, ειδικά καθώς ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο αγαπημένος μου λόγος για να τα προστατεύω; Είναι όμορφα θέματα φωτογραφιών και βίντεο και η μεταμόρφωσή τους από μια «χαμηλή κάμπια» σε μια μαγευτική ιπτάμενη πεταλούδα που μπορεί να περιηγηθεί σε διάφορες ηπείρους χρησιμεύει ως έμπνευση για όλους όσους τα μελετούν. Εάν το πείραμα στο Fishkill Farms συνεχίσει σε καλό δρόμο, προβλέπουμε ότι θα υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά που θα πετάξουν γύρω από το αγρόκτημα φέτος, γεννώντας αυγά στο γαλακτοπαραγωγής μας και τρώγοντας τα χορτάρια τους στους κήπους με λουλούδια μας – τώρα βρίσκονται πιο κοντά στο κατάστημα της φάρμας και στο μπαρ μηλίτη. Φέρτε λοιπόν τα κιάλια, τις κάμερες και ναι, τα κινητά σας τηλέφωνα—δεν υπάρχει τίποτα σαν την πρόκληση να τραβήξετε μια selfie με μια πεταλούδα μέσα!

Michael J. McNamara είναι μόνιμος κάτοικος της κοιλάδας Hudson και ευρέως δημοσιευμένος φωτορεπόρτερ και βιντεογράφος. Μπορείτε να δείτε μια επιλογή από τη φύση και τα εμπορικά του χαρτοφυλάκια στο www.McPhotoVideo.com και στο YouTube στο McNamaraReportTV. Μπορείτε επίσης να τον ακολουθήσετε στο Instagram στο McNamara_79και στο TikTok στο MonarchWhisperer.